Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ενεργοί Πολίτες και ο ρόλος της Παράταξης.

Κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε διαβάσαμε τις ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγιάς για το πλιάτσικο με την τιμή του νερού.
Μετά την σκληρή κριτική που ασκούν οι παρατάξεις, το ίδιο έκανε και αυτός ο δικτυακός τόπος, καταλήγουν καλώντας τον λαό και τους φορείς του να αντιπαλέψουν αυτή την ληστεία.
Πολύ καλά κάνουν, άριστη η λογική τους. Οι αντιλαϊκές αποφάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με αγώνα μόνο στο Δημ. Συμβούλιο. Πρέπει να γίνει υπόθεση του πιο μεγάλου μέρους των δημοτών. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων, ο οποίος, εκφραζόμενος μέσα από μεγάλη συγκέντρωση ή μάζεμα υπογραφών, θα αναγκάσει την αντιδραστική δημοτική αρχή να ανακαλέσει το πλιάτσικο.
Εδώ όμως υπάρχουν κάποια ζητήματα και προϋποθέσεις.
Ποιός θα περάσει το ζήτημα στον λαό; Μία απλή ανακοίνωση;
Αδύνατο. Εδώ γίνεται αναγκαία η ύπαρξη του πολιτικού υποκείμενου , της παράταξης. Ένας πυρήνας 30-40 τουλάχιστον δημοτών, ενωμένων όχι απαραίτητα κομματικά αλλά πολιτικά-προγραμματικά, για τα θέματα του τόπου. Δημοτών που θα συμφωνούν και στην παραπάνω λογική. Για να έχουν την πολιτική θέληση να την υλοποιήσουν... Δημοτών που συναντώνται τακτικά, συζητούν τα προβλήματα, επεξεργάζονται τις προτάσεις, σχεδιάζουν την ανοιχτή δημοκρατική δράση τους μέσα στους συμπολίτες τους, δημιουργούν τους συσχετισμούς που αναφέραμε παραπάνω. Με τη λειτουργία αυτή, οι παρατάξεις θα γίνονται και πιο μαζικές, φέρνοντας στο προσκήνιο και στους κόλπους τους νέα πρόσωπα, και ποιοτικότερες.
Έχουν αυτή την λειτουργία οι παρατάξεις του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης;
Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διάθεση υποτίμησής τους, αυτό που φαίνεται είναι μόνο οι ανακοινώσεις. Τίποτα από τα άλλα.
Βέβαια αυτοί ξέρουν καλύτερα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: