Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Πως να πάμε μπροστά έτσι...

Αφορμή για αυτό το δημοσίευμα αποτέλεσε η εκδήλωση που έγινε στην Αγιά, με την
συνεργασία του Επιμελητήριου Λάρισας και των Εμπορικών και Επαγγελματικών συλλόγων της επαρχίας μας. Εκδήλωση με θέμα την ανάπτυξη της περιοχής με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.
Η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί απόδειξη της αγωνίας των κατοίκων για το μέλλον τους. Μέλλον που διαγράφεται ζοφερό όπως και για τους κατοίκους των περισσότερων επαρχιακών περιοχών της χώρας.
Η πατρίδα μας έχει μεταβληθεί σε χώρο ευκαιριών ζωής για 3 το πολύ 4 μεγαλουπόλεις (ακόμα και ανάμεσά τους υπάρχουν σκανδαλώδεις διαβαθμίσεις), ενώ οι υπόλοιπες περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στην μη τύχη τους. Η κατάρρευση των εισοδημάτων του αγροτικού τομέα επιφέρει συνθήκες νεοπτωχισμού σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και τάξεις που ζουν στην επαρχία.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να κατανοήσουμε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για τη διαδικασία. Μέσα από αυτή θα έπρεπε να αναδειχθούν οι άξονες για τις επιλογές της ανάπτυξης στην περιοχή.
Πρωτεύοντα ρόλο στην ανάδειξη αυτής της αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή θα έπρεπε να παίξουν οι Δήμαρχοι. Να εκφράσουν τις πολιτικές επιλογές τους για το τι νέα ανάπτυξη θέλουμε και πως θα γίνει. Να εκφράσουν τις διεκδικήσεις τους προς την κεντρική εξουσία για το πού πρέπει να κατευθυνθεί η ανάπτυξη.
Δεν είναι δυνατόν η Νομαρχία και η Περιφέρεια να κατευθύνουν την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού της περιοχής Κισσάβου στον άξονα Λάρισσα-Συκούριο-
-Σπηλιά-Καρίτσα, αφήνοντας έξω την επαρχία Αγιάς και εσείς Δήμαρχοι να ποιείτε
την νήσσα. Να μην ζητάτε την άμεση χρονικά σύνδεση με ασφαλτόστρωση του άξονα Ανατολή-Μεταξοχώρι-Αγιά-Μεγαλόβρυσο-Μελιβοία-
-Παράλια. Να καταστεί η περιοχή της Αγιάς σε πύλη του Κισσάβου, αφού έτσι και αλλιώς σ' αυτή την περιοχή βρίσκονται οι ομορφότερες, πιο ενδιαφέρουσες και τουριστικά πιο αξιοποιήσιμες πλαγιές του Κισσάβου.
Απαραίτητος όρος για την επίτευξη αυτού είναι η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας τουλάχιστον 25-30 δίκλινων δωματίων στην Αγιά. Ο δήμος, σε συνεργασία και με τους όμορους δήμους της περιοχής, να δημιουργήσει αναπτυξιακή-τουριστική
εταιρία μέσω της οποίας να διεκδικήσει επιδοτήσεις για την κατασκευή της.
Αντ'αυτών ο δήμαρχος Αγιάς αρκέσθηκε να κάνει μία συνάθροιση των επιμέρους αιτημάτων των Εμπορικών και Επαγγελματικών συλλόγων και να συμφωνήσει....
Κανένα στίγμα αναπτυξιακής πολιτικής, κανένα όραμα για την περιοχή.....
Πως να πάμε μπροστά έτσι....